Бізнес-план розробки мобільного додатку

Бізнес-план розробки мобільного додатку

Бер 12, 2022

У 90-х роках увагу людей повністю заполонило телебачення, із 2000-х у побут увійшли комп’ютери та інтернет. Зараз впевнено можемо сказати, що світом правлять смартфони. Користування інтернетом за допомогою смартфону стало зручним і доступним. Відомо, що смартфони генерують 52% усього веб-трафіку у світі.

Саме тому мобільні додатки набувають своєї популярності, їх ринок невпинно росте, а підприємці на цьому непогано заробляють. Наприклад, аналітична компанія App Annie оприлюднила результати свого дослідження за 2018 рік:

  • Було встановлено 194 млрд мобільних додатків, що на 35% більше, ніж за попередній рік
  • На інтернет-покупки через смартфон було витрачено 101 млрд доларів
  • Люди із покоління 2000-х на 30% більше часу приділяють неігровим мобільним додаткам.

Думаємо, що ці цифри переконливо свідчать, що перспективи на ринку мобільних застосунків величезні. Монетизація мобільних додатків може відбуватися кількома шляхами:

  1. Реклама. Цей спосіб користується чи не найбільшою популярністю. Кожним додатком користується певна група людей: медичними калькуляторами – лікарі, додатками для навчання – школярі та студенти, софтом для бізнесу – підприємці тощо. Відповідно рекламодавці, знаючи якими додатками користується їх цільова аудиторія, укладають договір із власником конкретного мобільного додатку і розміщують свою рекламу.
  2. Платна підписка. Окрім безкоштовних, є мобільні додатки, за користування якими треба платити. Така підписка може бути місячною або безстроковою.
  3. Продаж товарів і послуг через застосунок. Наприклад, сама мобільна гра може бути безкоштовною, але можливість покращити свого персонажа, наділити його якимись надздібностями – платною.

Після того, як Ви визначилися із тематикою майбутнього мобільного додатку (ігровий, інформаційно-довідковий, фінансово-технічний тощо), важливо обрати платформу –  iOS чи  Android. Від цього залежатиме вартість, охоплення аудиторії, особливості розробки і просування додатку. За статистикою, на операційній системі iOS працює до 14% смартфонів. Незважаючи на такий невеликий відсоток, додатки для iOS активно розробляються і добре монетизуються. Це пов’язано з тим, що користувачі Apple мають вищу купівельну спроможність і частіше роблять замовлення в інтернеті, купують платні підписки, витрачають більше грошей на розваги в мережі.

Питання, яке хвилює всіх наших замовників, – скільки коштує розробка мобільного додатку? Точну вартість застосунку на Android сказати важко, адже вона залежить від багатьох факторів:

  • Складності дизайну
  • Кількості екранів
  • Рівня кваліфікації розробників
  • Швидкості розробки
  • Інтеграції зі сторонніми сервісами та системами
  • Змін трендів на ринку
  • Тривалості тестових запусків

Щоб зорієнтувати Вас, назвемо приблизні цифри:

  • Простий додаток – 3000$.
  • Додаток середньої важкості – 5000$.
  • Складний додаток –  від 8000$.

Вартість розробки додатків для iOS в середньому на 20-30% нижче, ніж для Android. Це пов’язано з відсутністю в розробника необхідності оптимізувати застосунок під велику кількість смартфонів від різних виробників. Розробник витрачає менше часу на тестування і виправлення багів.

Окремо необхідно враховувати  вартість просування створеного додатку. Цим частіше займаються окремі маркетингові компанії.

Підводячи підсумки, можна сказати, що ключовими кроками для складання бізнес-плану розробки мобільного додатку є: вибір тематики та концепції, платформи, створення технічного завдання, прорахунок бюджету і строку розробки, а також складання плану просування застосунку.

Наша компанія має великий досвід у розробці мобільних додатків і готова створити те, що потрібно саме Вам.

Ви можете ознайомитися з частиною наших програм на наших профілях у маркетплейсах:
IOS – тут
Android – тут