Як визначити цільову аудиторію?

Як визначити цільову аудиторію?

Тра 25, 2022

Цільова аудиторія – це група людей, яких потенційно можуть зацікавити пропозиції компанії та які можуть у майбутньому замовити послугу чи товар. Тобто це потенційні клієнти того чи іншого бізнесу, відповідно на них треба спрямовувати маркетингові стратегії та рекламні зусилля.  Для підвищення ефективності рекламної кампанії маркетолог повинен враховувати особливості інтересів та смаків цільової аудиторії.                                        

Основою цільової аудиторії є ядро, що включає найактивніших споживачів, які формують основний дохід бізнесу. Існують декілька видів цільової аудиторії:

  1. Первинна – ключова аудиторія, яка включає ініціаторів покупки, на яких можна впливати
  2. Вторинна – учасники процесу замовлення товару чи послуги, наприклад, ті, хто платить. Це лідери думок, які впливають  на первинну цільову аудиторію
  3. Третинна – включає  організовані групи, які впливають на перші два види

Розрізняють також поділ цільової аудиторії  на широку та вузьку. Наприклад, широка – споживачі кави, а вузька – поціновувачі лате. Крім того, цільова аудиторія може бути розрахована на ринок  В2В (бізнес для бізнесу) или В2С (споживчий бізнес).

Визначення своєї цільової аудиторії  дозволяє з’ясувати соціально-демографічні характеристики, вид, сегменти аудиторії, охоплення зацікавлених осіб, фактори, що впливають на рішення про купівлю. 

Як визначити цільову аудиторію? Алгоритм дій залежить від специфіки кожного товару чи послуги.

Як зібрати цільову аудиторію?

Щоб зібрати цільову аудиторію, необхідно почати з базової техніки створення персони, що дозволяє візуалізувати та створити емпатію цільової аудиторії. Створюється віртуальна персона, яка уособлює в собі аудиторію бренду. Вона має певне ім’я, біографію, звички, роботу, сім’ю та інші речі, які притаманні стилю життя цільової аудиторії бізнесу. 

Щоб створити віртуальну персону, необхідно:

  • підтримувати зв’язок з клієнтами;
  • слідкувати за ними в соціальних мережах;
  • проводити маркетингові дослідження;
  • використовувати дані відкритих досліджень цільової аудиторії.

У процесі створення віртуальної персони отриману інформацію потрібно розділяти на окремі категорії: загальні дані, спосіб життя, життєві цінності, соціальний статус, захоплення, сфера діяльності, з якою метою використовує товар/послугу.

 

Інструменти для збору цільової аудиторії

Інструменти для збору ЦА – це методи та способи, які дозволяють визначити ЦА бренду.  Опис ЦА дозволяє проаналізувати запити клієнта. З цією метою необхідно вивчити вхідні виклики та дати відповіді на такі запитання: з якими проблемами найчастіше звертаються клієнти, які способи вирішення цих проблем були використані, чи були заперечення чи незадоволення.

Найефективніші методи визначення цільової аудиторії:

  • вивчення даних із відкритих джерел;
  • опитування;
  • складання портрета аудиторії;
  • інтерв’ювання;
  • аналіз даних щодо поведінки клієнтів;
  • статистичний метод.

Радимо звернути увагу на ще один важливий інструмент – збір відгуків у телефонному форматі чи в переписці. Також може допомогти аналіз груп у соціальних мережах. Таким чином легко отримати повний набір інформації для створення mind-карт для всіх персонажів. Інакше кажучи, буде безпосередній “доступ до цілей” клієнтів.

Основні помилки при створенні цільової аудиторії

До основних помилок у створенні ЦА належать:

  • Не враховується всі ланки процесу купівлі товару/послуги. Перш ніж створити контент або рекламу, варто розуміти всі ланки процесу покупки.
  • Переоцінюється цільова аудиторія. Це дуже поширена помилка для бізнесу VIP-класу. Маркетологи починають ідеалізувати ЦА замість того, щоб тверезо оцінювати її.
  • Відсутність сегментації. Варто розділяти клієнтів на категорії, адже тоді можна модернізувати продукт/послугу під різні категорії покупців. 

Найважливішими параметрами визначення цільової аудиторії є її звички та хобі. Товар/послуга повинні задовольняти запит клієнта, вирішувати його проблему. У нього є потреба, яку треба задовольнити, а у вас – те, що цьому сприяє. Основне завдання компанії – стати складовою частиною такої формули: коли мені потрібно, я згадую бренд.